Bestrijding Trips met Roofwantsen (correctief) 2000 stuks

176,10

De Orius laevigatus roofwants kan worden ingezet als natuurlijke bestrijder van voornamelijk trips in een groot aantal gewassen. Deze hongerige roofwant is ovaal van vorm en richt op alle stadia van trips. De Orius hebben wij beschikbaar in de volgende verpakking:

Een verpakking met strooimateriaal met daarin 500 jonge en volwassen Orius laevigatus roofwantsen.
Ook leverbaar in een grootverpakking met 2.000 stuks Orius.

Beschrijving

Bestrijding Trips met Roofwantsen (correctief) 2000 stuks

Orius laevigatus roofwants voor de bestrijding van trips

De Orius laevigatus roofwants kan worden ingezet als natuurlijke bestrijder van voornamelijk trips in een groot aantal gewassen. Deze hongerige roofwant is ovaal van vorm en richt op alle stadia van trips. De Orius hebben wij beschikbaar in de volgende verpakking:

Een verpakking met strooimateriaal met daarin 500 jonge en volwassen Orius laevigatus roofwantsen.
Ook leverbaar in een grootverpakking met 2.000 stuks Orius.

Wat is een Orius laevigatus?
De Orius laevigatus is een klein, afgeplat insect (roofwants) van ca. 2-3 millimeter groot, net groot genoeg om in actie te zien tijdens zijn rooftocht. De volwassen exemplaren richten zich op alle bewegende stadia van trips. De jonge nimfen richten zich meer op de tripslarven. De Orius is de enige natuurlijke bestrijder die volwassen trips kan aanpakken. De Orius vindt zijn prooi op de tast, zodra de prooi gevonden is houden ze deze vast met de voorpoten en zuigen ze met hun steeksnavel leeg. De Orius blijft constant zoeken naar plaaginsecten totdat deze niet meer voorkomt. Een jonge Orius nimf eet zo’n 50 tripslarven. Een volwassen Orius vrouwtje eet onder gunstige omstandigheden zo’n 12 tripsen per dag. De Orius voelt zich het meest thuis bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Optimaal is een temperatuur van 26 graden, dan ontwikkeld de Orius laevigatus zich het beste en is de bestrijding van tripsen optimaal.
Zodra alle insecten uitgeroeid zijn zal de Orius langzaam uitsterven mits er stuifmeel in zijn leefgebied voorkomt, de Orius kan namelijk op stuifmeel overleven. Naast trips zal deze roofwants ook spintmijten, witte vlieg, eitjes van motten en bladluis bestrijden.
Hoeveelheid benodigd bij preventieve inzet
Wilt u trips voorkomen en is er nog geen sprake van trips? Bij stuifmeel houdende gewassen kunt u de Orius roofwants preventief inzetten, of te wel door de aanwezigheid van stuifmeel kan de Orius overleven ook al is er geen voedsel in de vorm van vijandige insecten zoals bv. trips of spint aanwezig. Bij preventieve inzet kunt u rekenen met 1-2 Orius roofwantsen per m2. Naast de stuifmeel houdende gewassen kunt u de Orius ook preventief inzetten bij o.a. komkommer en chrysanten, dit aangezien de Orius zich ook voedt met plantensap. De verpakking met 500 stuks roofwantsen kan je gericht uitzetten op de haarden van de tripsen. Door het strooisel met daarin de roofwantsen goed te verspreiden over de haarden kan je het gebruiken voor een oppervlakte van ca. 100-200 m2.
Hoeveelheid benodigd bij curatieve inzet
Werkt u curatief en is er dus reeds sprake van een plaagdruk (reeds plaaginsecten aanwezig) dan moet u de inzet verhogen, reken dan 5-10 Orius roofwantsen per m2. Voor een optimale bestrijding adviseren wij om de roofwants met een tussenpoos van 2-3 weken nogmaals in te zetten. Zo weet u zeker dat ook de insecten van de uitgekomen eitjes uitgeroeid worden.
Luchtvochtigheid, licht en temperatuur

Optimale luchtvochtigheid is boven de 60%, het liefst rond de 70%.
De temperatuur moet tenminste 18 graden zijn. De optimale temperatuur is tussen de 20 tot 30 graden. 26 graden is het meest ideaal voor de ontwikkeling.
Deze roofwants is erg lichtgevoelig en zal bij verduistering van 12-13 uur per dag in diapauze gaan. Het is dus belangrijk dat er per dag voldoende licht aanwezig is anders houden de Orius roofwantsen op met hun bestrijding.

Orius roofwants en diapauze
De Orius laevigatus die wij leveren kan in de winter in diapauze gaan maar dit is sterk afhankelijk van de omgevingsfactoren. Voor de zekerheid hanteren wij dat zodra de daglengtes korter worden dan ca. 12-13 uur dat er een kans bestaat dat de Orius in diapauze gaat alhoewel dat bij de Orius laevigatus zeer de vraag is. Grofweg vanaf oktober tot en met maart adviseren wij om de Orius niet in te zetten om zeker te zijn van de werking.
Welk type Orius, de beschikbaarheid van voedsel, het klimaat en het oorsprongsgebied bepalen echter of een roofwants al dan niet in diapauze gaat. Zo is Orius majusculus erg gevoelig voor diapauze waardoor de soort in reproductieve diapauze (een periode waarin de reproductie stilligt) gaat wanneer de daglengte korter wordt dan 16 uur.
De Orius laevigatus die wij leveren is een sterk verspreide soort in Europa, vertoont facultatieve diapauze (een niet altijd optredende diapauze, waarvan de inductie bepaald wordt door omgevingsfactoren). Het is dus belangrijk dat er per dag voldoende licht aanwezig is anders houden de Orius roofwantsen op met voortplanting en bestrijding.
Uitzetinstructie

Zet de Orius laevigatus zo snel mogelijk na de eerste verschijning van trips uit.
Na ontvangst zo snel mogelijk uitzetten, roofwantsen zijn niet houdbaar.
Open het zakje met daarin het strooisel en roofwantsen. Verdeel het materiaal gelijkmatig over de koppen van de planten.
In de verpakking kunnen soms eitjes of roofwantsen achterblijven, advies is om de verpakking nog enkele dagen (ca. 5) in de ruimte te laten liggen zodat ook de achtergebleven eitjes en roofwantsen kans hebben om in actie te komen.

Combinatie van Orius en Hypoaspis voor een totale bestrijding
Voor een optimale bestrijding van trips adviseren wij om de Orius in combinatie met de Hypoaspis uit te zetten. De Orius roofwants vormt een goed team met de Hypoaspis bodemroofmijt, waar de Orius zich richt op de nimfen én volwassen tripsen richt de Hypoaspis roofmijt zich vooral op de eitjes en nimfen in de bodem. Deze 2 predatoren gecombineerd zorgen voor een totale bestrijding van tripsen. De perfecte oplossing voor tripsvrije gewassen.
Bewaaradvies
Biologische bestrijders zijn levende dieren en hebben een (zeer) korte levensduur en moeten daarom zo snel mogelijk na ontvangst in het gewas worden geïntroduceerd. Opslag kan de kwaliteit nadelig beïnvloeden en kan uitsluitend onder de hieronder aangegeven condities.

Houdbaarheid: 1-2 dagen
Bewaartemperatuur: 8-10°C
In het donker
Liggend bewaren

Download de bijsluiter

Extra informatie

Gewicht 0,000000 kg

Bestrijding Trips met Roofwantsen (correctief) 2000 stuks

176,10Toevoegen aan winkelwagen